VIA FERRATA DVE VEŽE

Slovo "ferrata" je poslednú dobu častejšie a častejšie skloňované na Slovensku. Predstavme si teda tie najlepšie ponuky v okolí Donovál, ktoré naozaj stoja za to a majú čo ponúknuť pre začiatočníkov, skúsených lezcov ale aj pre rodiny s deťmi!

Vzdialenosť od hotela: 16 km / 16 min.

Trasa: Residence Hotel - Liptovské Revúce

Ak ste milovníkom ferrát a netočí sa vám hlava z výšok, určite si prídete na svoje. Ako už jej názov hovorí, pozostáva z dvoch skalných veží (v podstate sú tri, ale dve sú dominantné). Nejde totiž o jednu ferratu, ale skôr o miniatúrnu ferratovú oblasť s rôznymi cestami a variantmi. Celkovo sa tu nachádza 9 zaistených ciest a dva lanové mosty. Jedná sa o prvú zaistenú lezeckú cestu na Liptove a zároveň štvrtú, ktorú oficiálne otvorili na Slovensku. Trasy merajú od 20 po 70 metrov a na tomto skalnom útvare je natiahnutých 380 metrov oceľových lán. Každá cesta je urobená zo železných stúpačiek, ktoré sú od seba vzdialené približne 40 cm. Na každej ceste sa nachádza aj istiace oceľové lano.

Ferrata Dve veže je absolútnou chuťovkou pre lezcov, ktorí majú radi vzdušné priestory a krásne výhľady. Nájdete tu rôzne náročnosti trás, ktoré netreba podceňovať rovnako ako bezpečnostné prvky lezenia! Začiatočníkom odporúčame zvoliť ferraty označené modrou farbou a vyhľadať náročnosť B nanajvýš B/C. Ferraty označené červenou farbou sú určené pre mierne pokročilých lezcov, ktorí nemajú strach z výšok a trúfnu si aj na vzdušné lezenie. Pripomíname, že ferraty sú jednosmerné a zostupuje sa vždy len z vrchnej časti skál dole lesnou cestou.

Okrem lezenia sa môžete vydať na vrch aj turistickým chodníkom mimo ferratových trás. V tomto sychravom ročnom období si však dajte pozor aj na trasu, po ktorej kráčate, môže sa ľahko zmeniť na šmykľavý blatistý terén. Cestou vás budú sprevádzať informačné panely, vďaka ktorým sa dozviete okrem zaujímavostí o miestnej faune a flóre aj o samotnom význame ferrát v prírode. Keď sa však dopracujete na najvyšší bod ferraty, môžete si vychutnať zaslúžený odpočinok s krásnym nezabudnuteľným výhľadom na Nízke Tatry a Veľkú Fatru. Pred očami sa vám bude rozprestierať Malý Zvolen, Čierna Hora, Končitá ale aj Križná či Frčkov.