Špania Dolina je klenotom stredného Slovenska

Špania Dolina je zaručeným klenotom stredného Slovenska. Môžete sa sem dostať pohodlne za pár minút autom z nášho hotela, za zmienku stojí aj obľúbená cykloturistika na e-bicykloch, ktorú sme pre vás tiež spracovali v blogovom článku.

No taktiež Vám ponúkame aj turistický prechod po trase historického Banského vodovodu, ktorý sa organizuje každoročne s čoraz vyššou účasťou. Trasa začína po zelenej značke z Donovál smerom na osadu Bully. Ak si urobíte malú zachádzku smerom na Polianku, môžete vidieť repliku banského vodovodu, ktorý za starých banských čias privádzal vodu spod Prašivej v Nízkych Tatrách až do Španej Doliny. Vodovod stráži drevená plastika permoníka Baltazára. Trasa vedie popri informačných tabulách a pozostatkoch vodovodu aj ďalej. Ďalšieho permoníka nájdete za útulňou na Kráme pod Jelenskou skalou. Od Žiarov sa vyberiete po žltej značke až po sedlo Dolný Šturec a odtiaľ už po červenej rovno do Španej Doliny.

Prečo by ste však mali navštíviť našu malú rozprávkovú obec?

Okrem náhľadu do histórie regiónu ponúka aj mnoho náučných a turistických chodníkov po rozmanitých okolitých kopcoch, či rôzne kultúrne podujatia a rarity, ktoré by ste rozhodne mali navštíviť.

Obec je známa jej pohostinnosťou. Poznáte "štiarc" alebo viete ako chutia Špaňodolinské "gombovce"? Ak vám tieto názvy nie sú známe, nezúfajte a navštívte typické sezónne podujatia Španej Doliny. Predstavia vám ako sa pripravuje správny Špaňodolinský štiarc. Ide o jedlo, ktoré si pripravovali chlapi na týždňovkách pri chystaní dreva alebo kosení. Je to v podstate zemiakové cesto pripravené v jednom hrnci - kotlíku, keďže tam nebolo veľa času a hrncov na vyváranie. Počas leta sa môžete vybrať po historickom schodisku rovno na prehliadku kostola, ktorá býva sprevádzaná organovým koncertom. V tejto malebnej dedinke prekvapivo nie sú raritou ani veľké zrazy motorkárov alebo veteránov, ktorí si sem chodievajú oddýchnuť počas dlhej jazdy Slovenskom a pokochať sa unikátnym hrajúcim baníckym orlojom, ktorý sa otvára každú celú hodinu, aby ukázal úmornú prácu haviarov v hlbinách špaňodolinskej medenej bane.

Pokiaľ sa vám stále máli, Špania Dolina ponúka ďalšie tradície na slivkovej paráde. Tá sa zvykne konať počas jedného z 3 dní radvanského jarmoku, obvykle druhý víkend v septembri. Počas tohto dňa vás naučia variť slivkový lekvár tradičným spôsobom, pripravujú sa rôzne iné špeciality zo sliviek, zábava prebieha pri ľudovej hudbe, ktorá tomu dodáva tú správnu atmosféru. Možnosti sú samozrejme aj pre odvážnejších jedákov, pre ktorých je pripravená súťaž v jedení už vyššie spomínaných gombovcov. Je to ich typický nárečový výraz pre slivkové gule. Kto by mal chuť na hlbšie prežitie jesennej atmosféry, tak sa môžete stať súčasťou tradičnej baníckej zábavy, ktorú domáci nazývajú "Tekvičková" a vychutnať si aj nezabudnuteľný fakľový sprievod. Všetky podujatia však odporúčame vopred overiť, či budú aktuálne v čase vašej návštevy, no okrem spomínaných aktivít na vás stále čaká história tohto nádherného baníckeho miesta.