JESENNÁ CYKLOTRASA OKOLO HRUBÉHO VRCHU

Na Donovaloch môžete nájsť veľa cyklistických trás, vďaka ktorým odhalíte ďalšie čaro stredoslovenskej prírody. My vám dnes predstavíme jednu nenáročnú no obľúbenú okružnú trasu pre začiatočníkov, ale aj rodiny s deťmi práve pre jej nádherné ponúkané výhľady. Spríjemnite si jesenné dni a pobyt na Donovaloch cyklovýletom.

Cyklistická obojstranná trasa okolo Hrubého vrchu

Dĺžka: 9,4 km

Trvanie: 60 min

Obtiažnosť: ľahká

Našu okružnú cyklotrasu začíname pri infocentre Donovál. Známym dreveným mostíkom prejdeme ponad hlavnú cestu a vyberieme sa po asfaltovej ceste, popri apartmánových domoch Panoráma a Triangel, smerom k osadám Bully a Polianka.

Na križovatke pri lipách sa vydáme doprava do osady Bully. Na konci osady prechádza asfaltová cesta do štrkovej, vedúcej k vodárenskému zdroju. Tu odbočíme vpravo, kde červená cyklotrasa pokračuje cez les. Prichádzame k rozcestníku Pri Javore. Vydáme sa rovno smerom do kopca a pokračujeme cyklotrasou po Dlhej lúke. Z tohto miesta sa nám naskytnú nádherné výhľady na hlavný hrebeň Veľkej Fatry od Krížnej cez Frčkov, Ostredok, Borišov, Ploskú až po Zvolen a Novú hoľu.

Trasa pozvoľna klesá a prichádzame k ďalšiemu rozcestníku, kde sa vydáme vľavo po žltej značke cyklotrasy č. 8620, vedúcej cez trávnatý porast a miernym zjazdom sa dostaneme na štrkovú cestu, kde odbočíme vľavo. Pokračujeme do kopca popod Hrubý vrch stále rovno až po ďalšie klesanie k rozcestníku smerom na Kalište. My však odbočíme vľavo a na konci lúky pokračujeme po žltej cyklotrase lesom, miernym stúpaním až k rázcestníku Nad Poliankou 2.

Tu sa cyklotrasa spája s červenou turistickou značkou a pozvoľna klesá až do osady Polianka.

Z Polianky pokračujeme po asfaltovej ceste späť do centra Donovál alebo si môžeme trasu predĺžiť zjazdom z Polianky do osady Mistríky a odtiaľ sa vrátiť popri Donovalkove, po chodníku vedúcom popri ceste, späť priamo do centra Donovál. Túto trasu môžete začať aj v opačnom smere bez toho, aby sa náročnosť zvýšila, ide len o vašu preferenciu.

Pokiaľ vládzete a chcete si túto trasu predĺžiť a obzrieť si aj inú časť prostredia, môžete si ju predĺžiť odbočkou k bývalému salašu Na kráme. Tým sa vaša rodinná cykloturistika predĺži o necelé 3 km a samozrejme aj o celkový zážitok zo spoznávania okolitej prírody.