VÝLETY V OKOLÍ

Donovaly sú v obklopení rôznych zaujímavých miest, národných kultúrnych pamiatok a prírodných úkazov. Rozumieme, že nie každý je horlivý fanúšik turistiky, preto sme pripravili pár tipov na výlet, kam sa dostanete nenáročnou prechádzkou alebo pohodlne autom. Prinášame vám nápady na výlety v okolí, spoznávajte krásy slovenských pamiatok, unikátnych slovenských dedín, ktoré dýchajú históriou.

ŠPANIA DOLINA

Začneme Špaňou Dolinou, ku ktorej sa viete dostať pokojnou prechádzkou z Donovál po náučnom chodníku, sprevádzaného informačnými tabuľami, ktoré prezrádzajú viac o baníctve a jeho súčastiach. Táto malebná obec ponúka bohaté banícke tradície na čele s jedinečným orlojom, sezónne zábavy, prienik k samotnému čipkárstvu. Pokiaľ si ju chcete užiť naplno, odporúčame vyjsť na haldu Maximilián, ktorá je vytvorená z hlušiny (štrkový násyp z historickej baníckej činnosti) a vychutnajte si tak nádherný romantický pohľad na celú Španiu Dolinu.

VLKOLÍNEC

Unikátna pamiatková rezervácia neďaleko Donovál, ktorú si mnohí z nás pamätajú z dôb stredných škôl. Táto osada je živým skanzenom slovenskej ľudovej histórie, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je to výlet, ktorý odporúčame pokojne aj rodinám s detičkami. Zachovala sa tu pôvodná architektúra a štruktúra horskej osady "želiarov", ktorá má svoju atmosféru v každom ročnom období.

KALIŠTE

Pokiaľ by ste chceli ísť po stopách SNP, táto národná kultúrna pamiatka je tým významným bodom v histórií Slovenska, ktorý sa oplatí vidieť na vlastné oči. Kalište je zaniknutá obec, ktorá sa nachádza v oblasti národného parku Nízkych Tatier. Sú tu zrekonštruované 2 domčeky, malá zvonica a základy obytných domov, ktoré boli vypálené, ale aj cintorína, kaplnky a hrobu padlých partizánov. Kalište leží približne 5 km južným smerom od Donovál a spája sa s nenáročným výletom, ktorý trvá približne dve hodiny. Stačí sledovať žltú značku cez osady Buly a lokalitu Pri javore a raz dva sa ocitnete v Kališti.

KORYTNICA

Nenáročnú a krátku prechádzku ponúka v okolí Donovál tiež Korytnica, ktorá si získala meno ako kúpeľná oblasť a prameň minerálnej vody. Tunajšie kúpele vraj v minulosti vyhľadával aj cisár František Jozef a hoci ich sláva už pominula, zdravú vodu s liečebnými účinkami tu môžete ochutnať a nabrať si so sebou do zásoby aj v súčasnosti. Aby ste sem prišli, zamierte z Donovál po ceste značenej žltou farbou cez osadu Mišúty až sa dostanete ku rázcestiu a neskôr kúpeľom Korytnice.