SPOZNÁVAJTE KRÁSY DONOVÁL NA BICYKLI

Aktívny oddych na bicykli vám pomôže k zdravšiemu ja a zároveň vás pri zdolávaní strmších stúpaní donúti prekonať samého seba. Vdychujte čerstvý voňavý horský vzduch, spravte si zastávku a na chvíľu sa započúvajte do hlasov prírody.

Donovaly sú ideálne miesto pre cykloturistiku. Čaká vás tu až 42 značených a udržiavaných cyklotrás, ktoré majú spolu až 375 km. Na výber máte z malých až po dlhé okruhy, od jednohodinových jázd až po trasy, ktoré vám zaberú celý deň. Na svoje si príde každý, či už ste rodina s deťmi, seniori alebo športovo jazdiaci cyklisti.

Pripravili sme pre vás výber cyklotrás, na ktoré sa môžete vydať počas vášho pobytu na Donovaloch.

Donovaly - Ružomberok

Vzdialenosť: 12,5 km

Prevýšenie: 0 / 420 m

Náročnosť: ľahká

Trvanie: 2 hod.

Priamo v horskom stredisku Donovaly začína severný úsek Donovalskej cyklomagistrály. Trasa začína na hlavnom parkovisku na Donovaloch a zavedie vás po chodníku hneď vedľa hlavnej cesty. Na konci obce však chodník končí a musíte sa napojiť na štátnu cestu a pokračovať po nej zjazdom až do obce Liptovská Osada. Priamo v strede obce sa trasa križuje s Vrchárskou cyklomagistrálou. V obci odbočíte doprava smerom na Liptovskú Lúžnu a asi po 30 m odbočíte do ulice. Ďalej pokračujete smerom na Ružomberok. Keď vyjdete z obce Liptovská Osada, trasa vás povedie už mimo hlavnej cesty, poľnou cestou a po bývalom telese lesnej železničky. Prejdete osadou Podsuchá a dostanete sa na asfaltový chodníček, ktorý vás zavedie na začiatok Ružomberka, do lokality zvanej Jazierce. Tu sa trasa križuje so zelenou cykloturistickou trasou. Ďalej pokračujete mimo hlavnej cesty až do Ružomberka, kde sa dostanete do cieľa a vaša jazda tu končí v centre mesta na križovatke niekoľkých cykloturistických trás. Práve tu začína napríklad aj Oravská cyklomagistrála.

V tomto smere je trasa nenáročná a takmer v celej jej dĺžke budete len klesať. Ak sa rozhodnete vrátiť sa na Donovaly touto istou trasou, počítajte s tým, že musíte prekonať značné prevýšenie.

Donovaly - Hiadeľské sedlo - Korytnica

Vzdialenosť: 16 km

Prevýšenie: 310 m / 570 m

Náročnosť: stredne náročná

Trvanie: 2 hod.

Cyklotrasa patrí medzi najkrajšie trasy v okolí Donovál. Začína sa priamo na centrálnom parkovisku strediska Donovaly. Od parkoviska prejdete dreveným mostom a ďalej po asfaltovej ceste po zelenej značke k rázcestiu cyklotrás Polianka - Bully. Tu odbočíte doľava a pokračujete po zelenej značke cez osadu Polianka smerom na Korytnicu. Za osadou asfaltová cesta končí a pokračujete po lesnej ceste, kde vás čaká stúpanie asi 500 m. Počas jazdy si môžete užívať krásne prostredie. Na križovatke lesných ciest odbočíte doľava a pokračujete po zelenej značke ďalej smerom na Korytnicu. Z lesa vyjdete až pred stúpaním na vrch Kečka. Tu vás trasa určite potrápi, ale odmenou za stúpanie bude panoramatický výhľad, ktorý sa vám v týchto miestach naskytne. Užijete si zjazd do sedla Hadlanka a trasa ďalej pokračuje po zelenej značke cez prírodnú rezerváciu Kozí chrbát do Hiadeľského sedla. Zo sedla vás čaká už len stály zjazd až do bývalých Korytnianskych kúpeľov. Zelená cyklotrasa po 16 km jazdy končí na križovatke s hlavnou cestou vedúcou na Donovaly.

Ak by ste sa chceli vrátiť späť na Donovaly, môžete sa vydať po hlavnej ceste, t.j. po červenej značke. Trasa je dlhá 5 km. Druhou možnosťou je po 500 m odbočiť z hlavnej cesty doprava a ďalej pokračujte po zelenej cyklotrase, ktorá vás povedie cez les a po 4,5 km vás privedie späť na Donovaly.

Donovaly - Moštenica

Vzdialenosť: 21 km

Prevýšenie: 130 m / 710 m

Náročnosť: stredne náročná

Trvanie: 3 hod.

Aj táto cyklotrasa začína na centrálnom parkovisku v stredisku Donovaly. Hneď na začiatku vás potrápi stúpanie po asfaltovej ceste do lokality Vrchlúka. Ocitnete sa na križovatke viacerých cyklotrás. Z Vrchlúky pokračujte súčasne po červenej a zelenej trase do osady Bully a odtiaľ až do lokality Pri Javore. Tu odbočíte doľava a pretnete ďalšie cyklotrasy. Po červenej značke pokračujte stúpaním okolo Hrubého Vrchu. Následne vás čaká klesanie cez lúku a neskôr cez les až k NKP Kalište. Je to bývalá horská osada, ktorá bola na konci druhej svetovej vojny vypálená a cez letné mesiace si môžete prezrieť otvorenú expozíciu. Od Kališťa vás čaká dlhý zjazd lesnou cestou do obce Baláže, kde sa dostanete na asfaltovú cestu. Za obcou sa trasa rozchádza s Donovalskou cyklomagistrálou a vy pokračujete smerom doľava až do obce Podkonice, kde budete križovať žltú a zelenú cyklotrasu. Za obcou pokračujete po poľnej ceste zvlneným terénom až do obce Moštenica. Trasa končí v strede obce pri cyklosmerovníku.

Donovaly - Šachtička

Vzdialenosť: 13,6 km

Prevýšenie: 280 m / 300 m

Náročnosť: ľahká

Trvanie: 1,5 hod.

Jedna z najobľúbenejších cyklotrás v okolí, ktorú zvládne aj menej zdatní cyklisti. Tak ako väčšina cyklotrás na Donovaloch, aj táto trasa sa začína od hlavného parkoviska v stredisku. Na začiatku vás čaká príjemné stúpanie po asfaltovej ceste do lokality Vrchúlka, kde pretnete až 7 cykloturistických trás. Ďalej pokračujete ešte po asfaltovej ceste do osady Polianka, za ktorou sa asfaltová cesta mení na lesnú. Krátkym stúpaním sa dostanete k cyklosmerovníku, ktorý je zároveň najvyššie položeným miestom na tejto trase. Ďalej trasou pokračujete zvlneným terénom po malebných lokalitách Starohorských vrchov. Postupne prejdete lokality Pri Javore, Krčahy, Žliabkar, Žiare, sedlo Horný Šturec a dostanete sa až na Šachtičku, kde sa vaša jazda končí.

Donovaly - Špania dolina

Vzdialenosť: 15,5 km

Prevýšenie: 190 m / 410 m

Náročnosť: stredne náročná

Trvanie: 1,5 hod.

Cyklotrasa prepája Donovaly s historickou banskou obcou Špania Dolina. Tak ako aj ostatné cyklotrasy, aj túto začínate na centrálnom parkovisku v stredisku Donovaly. Na začiatku musíte vystúpať do lokality Vrchúlka, kde pretnete viaceré cyklotrasy. Pokračujete súčasne po červenej a modrej trase cez osadu Bully až do lokality nazývanej Pri Javore. Zelenou trasou odbočíte doprava a dostanete sa na lúku, po ktorej ďalej pokračujete po lesnej ceste do lokality Krčahy. Cesta vás dovedie do oblasti Žliabkar. Tu sa nachádza pozostatok bývalého banského vodovodu a začína tu lesný náučný chodník. Pokračujete doprava po zelenej trase prudkým zjazdom na lesnú cestu, ktorá prechádza popod hrebeň. Touto cestou sa dostanete do sedla Dolný Šturec, na križovatku cyklotrás. Za sedlom pokračujte doprava a stály zjazdom sa dostanete do Španej doliny, kde sa vaša jazda končí.

Ak chcete trasu spojiť s prehliadkou Španej doliny, odporúčame si na ňu vyčleniť celý deň.

Donovalský drapák

Donovalský drapák je MTB a bežecký pretek konajúci sa každoročne v krásnej prírode Donovál, vo vysokohorskom prostredí dvoch pohorí - Veľká Fatra a Nízke Tatry.

Pretek na horských bicykloch a bežecký pretek môžete štartovať v rôznych kategóriách. Ak chcete šartovať na sedle svojho bicykla, máte na výber Drapák Hobby 25 km s prevýšením 700 m alebo Drapák Maratón 50 km s prevýšením 1500 m. Zabehnúť si môžete Drapák Beh Hobby 10 km s prevýšením 380 m alebo Drapák Beh klasik 20 km s prevýšením 600 m. Štartovať môžu ženy aj muži rôznych vekových kategórií a niekoľko okruhov je pripravených aj pre najmenších účastníkov.

Štart všetkých kategórií je na centrálnom parkovisku na Donovaloch. Čaká vás skvelý pretek, výborná zábava a sprievodný program pre deti a dospelých. Nepremeškajte možnosť preveriť svoje sily na preteku Donovalský drapák, ktorý je náročným, ale za to nádherným pretekom.