SKIALIPINISTICKÉ TRASY NA DONOVALOCH

Skialpinizmus ovládol aj túto sezónu. Máme pre vás 3 perfektné trasy, ktorých sa nemusia obávať ani začiatočníci. Stačí vám dobrý sprievod a Donovaly budete mať ako na dlani. Predstavíme vám trasy, ktoré môžete pokojne prepájať aj medzi sebou a dopriať si tak rozmanité zážitky a nádherné výhľady na Nízke Tatry, Veľkú Fatru a celé Donovaly.

Skialpová trasa A (vrch Zvolen a Nová hoľa)

Trasa: 1,9 km

Trvanie: 1:00 hod

Stúpanie: 408 m

Náročnosť: ľahká

Ide o priamu skialpovú trasu, ktorá vedie na vrch Zvolen a Novú hoľu. Je vhodná aj pre začiatočníkov, ktorý so skialpom začínajú.

Začíname na centrálnom parkovisku Donovál kde musíme prejsť okolo kostola, Obecného úradu až sa dostaneme pod les, ktorým budeme stúpať. Za cca 10-15 minút by sme mali prísť k studničke, nad ktorou sa cesta rozdeľuje na trasu A a trasu B.

Držíme sa trasy vpravo označenej červeným A. Nemusíte sa báť, že by ste zablúdili pretože cesta je veľmi dobre značená a však nevyhnete sa strmšiemu stúpaniu. Prechádzame serpentínkami cez les, ktorý začne pomaly rednúť. Je to znak toho, že sme sa dostali až na hrebeň odkiaľ sa po chvíľke ocitneme pri vrchu Zvolen. Ide o najvyšší bod výstupovej trasy, ktorý zároveň ponúka nádherné zimné scenérie okolitej donovalskej prírody, ale aj hrebeň Nízkych Tatier a Veľkej Fatry.

Môžeme sa rozhodnúť či chceme začať lyžovať voľným terénom zjazdovky Starý Zvolen až k Obecnému úradu a dostali by sme sa tak k centrálnemu parkovisku odkiaľ sme začínali. Odbočiť môžeme aj doľava a po tyčovom značení sa za 10 minút dostať na vrch Nová hoľa. Na tomto mieste končí lanová dráha, my si vyzujeme pásy a zjazdíme priamo k parkovisku pri údolnej stanici lanovky. Lyže si odpojíme a po 10 minútach chôdze sa dostaneme chodníkom vedúcim popri hlavnej ceste naspäť k centrálnemu donovalskému parkovisku.

Skialpová trasa B (vrch Zvolen, Nová hoľa, hrebeň Veľkej Fatry)

Trasa: 4 km

Trvanie: 1:25 hod

Stúpanie: 422 m

Náročnosť: mierne pokročilá

Začíname rovnako ako pri trase A - na centrálnom parkovisku odkiaľ prejdeme popri kostole, Obecnom úrade až k studničke, kde si zvolíme na rázcestí tentokrát žltú trasu označenú písmenom B. Držíme sa teda vľavo a pokračujeme smerom na sedlo Prípor, odkiaľ sa nám naskytnú prvé krásne výhľady. Máme pred sebou posledné strmšie stúpanie, ktorým prichádzame na hrebeň. Ak nás zastihne zlá viditeľnosť určite nám v orientácii veľmi pomôžu tyčové značenia.

Po približne 10 minútovom šliapaní vychádzame na vrch Zvolen, kde si môžeme urobiť prestávku a tešiť sa očarujúcimi výhľadmi na okolitú prírodu. Pokračujeme však ďalej smerom na Novú hoľu, ktorá je vzdialená len 500m. Akonáhle sa tam dostaneme zlepíme pásy a vyberieme si medzi pravou alebo ľavou zjazdovkou. Obe sa však pred koncom spájajú do jednej. Z perfektného zjazdu dlhého približne 2 km sa vraciame späť na centrálne parkovisko pešo alebo ak je dostatok snehu, tak nasadíme pásy a cestu vyšliapeme.

Skialpová trasa C (Žarnovka, vrch Zvolen)

Trasa: 4,3 km

Trvanie: 1:38 hod

Stúpanie: 501 m

Náročnosť: mierne pokročilá

Trasu začíname od údolnej stanice lanovky na Novú hoľu popri bobovej dráhe. Pri chatkách, ktoré sa nachádzajú napravo, si všimneme značkovaný chodník s označením C. Vďaka chodníku sa dostaneme k údolnej stanici vleku a bufetu na Patočinách. Tam odbočíme doprava dole a pokračujeme značkovanou zvážnicou smerom na hrebeň vedúci z vrcholu Zvolen. Táto trasa nikdy nesklame svojimi výhľadmi. Dobre značený chodník nás vedie cez dolinu Žarnovka, ktorým sa dostaneme až na samotný hrebeň.

Stačí len odbočiť doľava a prichádzame priamo k vrchu Zvolen. Tu si môžeme dopriať prestávku alebo sa rovno rozhodneme, či chceme začať lyžovať voľným terénom zjazdovky "Starý Zvolen" až k obecnému úradu, alebo odbočíme doľava a po tyčovom značení sa za 10 min. dostaneme na Novú hoľu, kde končí lanová dráha. Vyzujeme pásy a zvolenou trasou zjazdíme priamo k parkovisku pri údolnej stanici lanovej dráhy odkiaľ sme aj vyrazili.

Ak sa rozhodnete pre jeden z naším tipov, odporúčame si však dopredu overiť aktuálne poveternostné podmienky a prístup jednotlivých trás na https://www.parksnow.sk/zima/