RECEPT NA DOMÁCU LIMONÁDU

Limonáda, čarovné slovíčko, bez ktorého si leto nevieme ani predstaviť. Ak máte chuť na niečo sladké, osviežujúce a zároveň zdravé, ovocné limonády sú tou správnou voľbou. Počas slnečných dní vám dodajú chýbajúcu energiu a zároveň osviežia telo. Chutia skvelo a skvelo aj vyzerajú, keďže ich základ tvorí ovocie, plné vitamínov.

Vitamíny v ovocí, minerály, antioxidanty a ďalšie dôležité látky sú nevyhnutné pre ľudský organizmus. V našom jedálničku by preto mala mať ich konzumácia nezastupiteľné miesto.

Ako tvrdia odborníci, to najlepšie z ovocia sa dá získať odšťavovaním alebo ponechaním celých kúskov plodov v nápoji. V tekutom stave je možné dostať maximálne množstvo živín z ovocia, ktoré nie je možné behom jedného dňa zjesť. V čerstvých šťavách sú enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu, niektoré druhy ovocia však odšťavením naopak vitamíny strácajú, a preto je dobré ich ponechať v neodšťavenom stave, ako dekoráciu či pochúťku v nápoji.

Výhodou limonády je, že si ju môžete pripraviť prakticky z čohokoľvek. Záleží len na vašej chuti a surovinách, ktoré máte k dispozícii. Jednou z najobľúbenejších je práve jahodová limonáda. Jahody obsahujú veľké množstvo vody, vitamíny A,B,C a E, draslík, horčík a zinok. Sú diétne a obsahujú dôležité organické kyseliny. Sú tiež zdrojom vlákniny a podporujú metabolizmus či regulujú krvný tlak. Aj pri tejto limonáde základnou ingredienciou zastáva citrón, ktorého účinky na zdravie sú všeobecne známe. V 100 gramoch citrónu je od 30 do 50 miligramov vitamínu C. Tento vitamín si telo nedokáže vyrobiť samo, preto je potrebná určitá denná dávka, ktorú citrón dostatočne spĺňa. Citrónovou šťavou, posilníte imunitu a spomalíte starnutie. Voda s citrónom tiež urýchľuje chudnutie, vďaka obsahu pektínovej vlákniny. Jeden citrón obsahuje takmer 1 gram bielkovín a 2,4 gramy vlákniny. Nájdeme v ňom vitamíny C, B, A, E a minerály ako draslík, fosfor, zinok, či vápnik.

Keďže v Residence Hotel & Club**** sa pri príprave jedál a nápojov držíme filozofie "jedlo ako liek", nájdete u nás aj bohatý výber zdravých a chutných nápojov či limonád. Tie sú skvelou voľbou aj pre deti či tínedžerov, ktorí ocenia ich chuť a sú vhodnou náhradou sladených nápojov.

V našej ponuke nájdete množstvo nápojov pripravených profesionálnymi barmanmi, a práve tí pre vás pripravili recept na domácu jahodovú limonádu, ktorú si každý zvládne pripraviť i doma a dňu dodať farbu a chuť leta.

Potrebujeme:

0,03 l jahodové pyré Monin (môžete nahradiť čerstvými jahodami ktoré rozmixujete)

3 ks čerstvých jahôd nakrájaných na mesiačiky

0,01 l citrónovej šťavy

sódu alebo perlivú minerálku

8 kociek ľadu

trošku mäty na ozdobu

Postup:

Pripravíme si pohár s objemom 0,4l. Do pohára si nalejeme jahodové pyré 0,03l, citrónovú šťavu 0,01l zalejeme do polovice pohára sódou alebo minerálkou a veľmi dobre premiešame.

Pridáme si ľad do limonády, ak je potrebné dolejeme sódou. Pridáme čerstvé jahody a zas premiešame, limonádu si dozdobíme mätou. Ak nemôžete ľad, kľudne ho vynechajte.