OLYMPIÁDA IKA/Culinary Olympics 2024

Prinášame Vám jedinečný a zaujímavý rozhovor s našim šéfkuchárom Andrejom Róthom o tom, ako to tento rok vyzeralo na prestížnej olympiáde IKA/Culinary Olympics 2024, v ktorá je najstaršia, najväčšia a najrozmanitejšia medzinárodná súťaž v kulinárskom umení na svete. Tešiť sa môžete na chvíle plné emócií z priebehu súťaž. Prezradí tiež, čo mala súťaž spoločné s kuchyňou v Residence Hotel & Club Donovaly**** a na aké zmeny sa môžu naši hostia tešiť pri príprave nových jedál.

" ... boli to náročné dni čo sa týka nielen fyzických, ale aj psychických síl každého jedného člena tímu."

Tohtoročná olympiáda sa konala v termíne od 2. do 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte. Zapojený do nej bol náš výborný šéfkuchár Andrej spolu s jeho profesionálnym tímom šéfkuchárov, ktorý pracujú na dokonalej interakcii ingrediencií, príprave a prezentácii jedál a vytvárajú nové kulinárske trendy.

Do tímu boli vybraní na základe svojich odborných znalosti a zručností. To, že skutočne patria k najlepším, dokázali aj na nedávnej Kulinárskej olympiáde, odkiaľ priniesli z oboch disciplín bronzové medaily.

Kto tvorí Slovenský národný tím kuchárov?

Súčasťou tímu, ktorý Slovensko reprezentoval na Kulinárskej olympiáde v Stuttgarte sú:

Jozef HROMJÁK - kapitán

Tomáš ŠĚVČÍK - kuchár

Patrik POKRÝVKA - kuchár

Andrej RÓTH - kuchár

Alexandra KRAJČOVIČOVÁ - pomocníčka kuchárka

Mária KAŠICKÁ - cukrárka

Pomocníci /náhradníci:

Viktor NEMERGUT - pomocník kuchár

"Nový Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov bol založený v októbri 2021. Ich hlavným cieľom je práve reprezentácia Slovenska na medzinárodných kulinárskych súťažiach. Snažia sa zvýšiť povedomie a poskytovať neustále vzdelávanie pre kuchárov a cukrárov na Slovensku.

Cieľom je predstaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenských produktov a ukázať kreativitu, ktorá sa dá dosiahnuť kombináciou tradičných prvkov s modernými technikami," prezentuje sa tím oficiálne. V skutočnosti ide o veľmi šikovných ľudí zo širokého spektra vekových kategórií z celého Slovenska, ktorí si výborne rozumejú a perfektne sa dopĺňajú. Tím súťažil v dvoch disciplínach kuchyňa národov a chefs tabl."

Andrej priblíž nám prosím, aké jedlá sa na olympiáde pripravovali.

"Čo sa týka prvej disciplíny, tím musel pripraviť za 5 hodín 110 porcií trojchodového menu a to v zložení :

Teplé predjedlo ryba s prílohou, ktorá musí byť aspoň v 50% pomere teplá. Pripravovali sme zubáča, s domácou cestovinou plnenou špicatou kapustou, rybací koláčik , kaleráb plnený jablkom a kaviárom a omáčku z rybích kostí a rakov.

Hlavné jedlo v zložení jahňací chrbát, mäsová terina, zemiakový knedlík plnený marinovanou foie gras, mladý hrášok, mrvenica z jahňacích škvariek s bylinkami, jahňací džús, mikrobylinky.

Dezert bol ovocný mousse so zrkadlovou glazúrou, čokoláda, a francúzsky krém v odpaľovanom ceste, kde jeden komponent z troch musel byť servírovaný teplý.

V druhej disciplíne Chefs table, tam sme museli pripraviť :

Omáčky alebo maslá dva rôzne druhy s pečivom, servírovali domáce ovčie zakvasené maslo a dip z medvedej masti s anjelským chlebom.

Ďalší chod boli fineg foody dva teple a dva studené, servírovali tatarák z jahňacej sviečkovice, holúbok z prepelice v keli, zemiakovú trubičku s tatarákom zo sušených paradajok, pohánkovú tartaletku s hubami.

Zaujímavosťou bol napríklad vegánsky chod : zemiak, vegánsky žĺtok, paradajka, uhorka

Mäsový chod: Teľací taffelspitz , knedlík z teľacou pečeňou, dula, repa, demi glace

Rybacia misa: Dva druhy rýb : marinovaný losos, zubáč, tekvicové textúry, šalát z mikrobyliniek a jedlých kvetov, uhorkové želé, dve omáčky, rybacia a bernská, a zemiakový šalát v modernom prevedení.

Dezert: opäť zložený z troch komponentov a hlavne pripravený bez použitia rafinovaného cukru.

Posledný chod petit four - pralinky, tie museli byť v zložení dve podľa výberu cukrára, jedna ručne robená a ručne krájaná, bez použitia akejkoľvek formy a jedna musela byť čisto vegánska."

"Je to zážitok na celý život a spomienky spolu s týmto úspechom nám už nik nevezme."

Aké bola bola nálada a pocity vášho tímu počas dní na olympiáde?

"Boli to náročné dni čo sa týka nielen fyzických, ale aj psychických síl každého jedného člena tímu. Z Košíc, kde sme mali našu základňu a cestovali sme niekoľkými autami so všetkým mobiliárom a inventárom potrebným k súťaži, ako aj surovinami bolo to veľmi náročné a vyčerpávajúce. Aby sme sa vedeli dôkladne pripraviť na každú jednu disciplínu bolo potrebné mať k dispozícii ubytovanie aj s kuchyňou, kde sme si mohli pripraviť mise en place na daný súťažný deň.

To sme mali z dôvodu rozpočtu, ktorý sme mali k dispozícii cca 80km od centra diania, čiže každý deň sme strácali len cestovaním dokopy cca 3 hodiny. Keď sa na to takto spätne pozriem tak sme dosiahli skvelý výsledok pri tých podmienkach, ktoré sme mali. A zaradili sme sa vo svetovom merítku medzi tých najlepších. Eufória z výhry bola neskutočná, odnášame si bronzové medaily a je to zážitok na celý život."

Čo mala olympiáda spoločné s Hotelom Residence, aké skúsenosti môžu čakať naši hostia, ktoré sa ukážu na príprave nových jedlách?

"Tak v prvom rade moju osobu a dlhoročné skúsenosti v kuchyni... Hotel Residence nás podporil na našej ceste za úspechom veľmi štedrým finančným darom, ktorý nám pomohol vo veľa smeroch.

A hlavne v podpore ako takej, aby som sa vo svojej práci cítil komfortne a mohol stále vyvíjať progres, či už ja ako osoba, ale tak isto aj v tvorbe jedál a poskytovaní čo najlepšieho servisu našim hosťom. Pretože s teóriou to kuchár ďaleko nedotiahne.

Je to hlavne o inšpirácii, získavaní skúseností od skúsenejších a stálom skúšaní a zlyhávaní, aby bol kuchár lepším ako bol včera. Mne osobne to opäť zmenilo pohľad a myslenie v zložení surovín pri tvorbe jedál, naučil som sa opäť nové techniky spracovania surovín a mnoho ďalších vecí, ktoré môžete vidieť a hlavne zažiť pri jedlách.

Preto vás srdečne pozývam ochutnať špeciality v našom novom à la carte menu, pretože tieto jedlá, boli pripravované aj na základe skúseností nadobudnutých na tejto prestížnej olympiáde."