Duch tradičnej Indie, s ktorou sa neodmysliteľne spája ajurvéda, žije v Hoteli Residence celoročne. Avšak iba raz do roka, počas Indického festivalu, dostáva možnosť prejaviť sa v plnej svoje sile a dopriať účastníkom bohatý program a interaktívne workshopy v autentickom indickom štýle. Atmosféra podujatia je vždy jedinečná vďaka ajurvédskym špecialistom, lektorom, účinkujúcim a umelcom, ktorí nám originálnym spôsobom sprostredkúvajú zmysluplné dotyky s Indiou.

Za indickou atmosférou netreba ďaleko cestovať. Je možné ju zažiť v krásnom prostredí Nízkych Tatier a to na Donovaloch v našom hoteli nazývanom aj Hotelom piatich zmyslov. V jeho priestore spájame moderný svet s indickými tradíciami, ktoré nás vedú k poznaniu ajurvédy a toho, čo sa nám snaží sprostredkovať. Ajurvédski liečitelia totižto veria, že základom pevného zdravia, dobrej nálady, úspechu a splnených túžob je rovnováha piatich elementov. A preto je Indický festival akciou, ktorú sa oplatí zažiť. Podnetov k zážitkom je veľa. Program je postavený tak, aby sprievodné workshopy pôsobili na človeka harmonicky a nenápadne ho liečili zvonka aj zvnútra. Je tu čas na všetko - na akciu, tvorivú činnosť, turistiku, wellness aj meditáciu.

V letnej sezóne 2022 sme zorganizovali v poradí už 8. ročník Indického festivalu. Niesol sa v znamení spolupráce, podpory a vzájomnej prosperity. Tá sa šírila hotelom a bola preciťovaná všetkými zmyslami. Vôňa indického korenia provokovala chuťové poháriky, zvuk sitár vťahoval do tajov mystiky, výstava liečivých obrazov - mandál, bola nádhernou pastvou pre oči a ozdravujúci dotyk majstrov ajurvédy zas dôkazom, ako jednoducho a rýchlo je možné uzdraviť ľudské telo.

V znamení prosperity

Napriek snahe mať udalosť pod kontrolou, sprevádzalo 8.ročník Indického festivalu aj pár nepredvídateľných okolností. Podľa životnej filozofie Indov majú takéto udalosti svoj zmysel a vniesli do celého podujatia osobité čaro - priam magickú atmosféru, ktorá na nás všetkých, rovnako hostí, ako aj účinkujúcich a personál vplývala svojským spôsobom. Najviac sa nás však dotkla radosťou, že všetko nakoniec vyšlo. I keď trošku inak, ako sme to mali v pláne a možno o to lepšie.

Napokon, pre nášho indického kuchára prezývaného Abi, ktorý pripravoval indické špeciality, je základným pravidlom pri varení slovo "trošku".Keď primiešal do jedla trošku toho a ďalšiu trošku zas niečoho iného, vytvoril neopakovateľnú chuť, pričom základ sa nikdy nemenil. Inšpirovaní "troškou" sme aj my okorenili program festivalu kúskom z každého živlu. Zmes ohňa, vzduchu, vody aj zeme sa stala hlavným korením podujatia. Orientálnu atmosféru sme servírovali tak, aby uspokojila fyzické, psychické a duševné potreby návštevníkov. K tomu vizuálne dopomáhal aj personál. Ten bol počas festivalu oblečený do typických indických tuník či pandžábí. Ale poďme pekne poporiadku.

Precitnutie a prebudenie zmyslov

Hovorí sa, že najdôležitejším momentom dňa je začiatok, kedy treba rozprúdiť kyslík v tele a rozhýbať sa. A tak sme víkend začali v piatkové popoludnie v jogovni nášho hotelového rezortu. Lektorka Zuzana Kolibíková zo Zvolena precvičovala jogu a zasväcovala svojich zverencov do jej účinkov. Vysvetľovala, aké dôležité je pri cvičení uvoľniť sa, odpojiť myseľ od každodenných starostí a na podložke cítiť samých seba. Vraj je to ako dotknúť sa ohňa a nezhorieť.

Po joge a precitnutí do seba nasledoval večerný bufet. Grilované a indické špeciality rozvoniavali aj počas meditačného koncertu hudobníka Zdeňka Hladíka z Čiech, ktorý vniesol do festivalu iskru mystiky. Spojil nás so zvukom univerza, keď sa v hotelovej predsieni pod jeho prstami rozozvučali struny zázračného indického nástroja sitár. Po koncerte nastalo v hlave akési zvláštne ticho, ktoré umožnilo užiť si v pokoji hotelovú terasu, kde sme mohli dlho do noci pozorovať hviezdy, premýšľať nad vesmírom či meditovať nad životom.

Dotyk Indie - zážitok, ktorý lieči

Keďže Indický festival je nielen pre hotelových hostí, ale aj širokú verejnosť, udalosť vrcholila v sobotu a bola nabitá workshopmi. Po rannej joge a občerstvení sa indickými raňajkami prišiel priestor na konzultácie s ajurvédskym doktorom Robinom Rajom. Vyťažený bol aj náš hotelový masér Sajith, ktorého masáže mali veľký úspech a tí, čo ich absolvovali, si ich nahlas pochvaľovali.

Ajurvédske masáže patria síce k bežným hotelovým službám a sú v našom ajurvédskom centre k dispozícii neustále, no počas festivalu je dotyk Indie o to silnejší, o čo viac indickej nálady spoluvytvárajú všetci zúčastnení, či už personál, hostia, účinkujúci alebo animátori.

K šírenie dobrej nálady prispel tiež náš indický kuchár Abi. Počas Školy varenia predviedol svoje kulinárske umenie a interaktívne vtiahol záujemcov do procesu varenia. Na záver si každý pochutnal na indických plackách, korenistej ryži, indickom zeleninovom kari a dezerte z ryžových cestovín.

Tvorenie, pohyb, dynamika a deti

Aj toto je súčasťou indického festivalu. V sobotu poobede maľovali tvorivé duše spolu s deťmi na asfalte hotelového parkoviska Mandalu prosperitu. Teda snažili sa. Pod vedením výtvarníka Ľubomíra Slejzáka vyfarbili časť obrazu ekologickými farbami. Vraj vydržia až do prvého snehu. Hneď na začiatku ich však zmyl dážď, pretože počasie sa zrejme rozhodlo maľovať tiež. Letné búrky sa naďalej preháňali sem a tam. Voda nám ukázala, ako je všetko pominuteľné a priniesla poznanie, že netreba mať obavy. A tak sme v hotelovej kaviarni s najmenšími účastníkmi festivalu vytvorili menšiu mandalu. Boli sme kreatívni. Poslúžili nám penové puzzle z detského kútika, fantázia a odhodlanie, že obraz prosperity musíme vytvoriť. Nakoniec sa nám predsa len podarilo vymaľovať farbami obrovskú Mandalu prosperity. Má v priemere šesť metrov a bude ešte dlho zdobiť naše parkovisko.

Pohyb a dynamiku udržali v priestore hotela na záver dňa jogové cvičenia a tance v bollywodskom rytme tanečnej skupiny Shakti z Bratislavy. Po večeri prišiel čas na stíšenie a meditáciu opäť za sprievodu zvuku sitár. Nedeľa bola po naplnenom sobotňajšom programe pokojná. Poskytla čas na relax a priestor k tomu, aby sme mohli precítiť účinky liečivej sily Indie.

V dokonalom súlade

Indický festival na Donovaloch sa koná jedenkrát do roka a stal sa takou hotelovou tradíciou, na ktorú sa v lete vždy tešíme. V tomto čase je hotelové prostredie súčasťou dokonalej súhry živlov v zastúpení hrejivého slnka, čerstvého vzduchu, vody v podobe letných búrok a zeme, ktorá pohľadom láka na turistiku do lesov odetých do všakovakých odtieňov zelenej. Podľa ajurvédy založenej na princípoch piatich elementov, nechýba ani priestor. Ten dáva možnosť k príjemným zážitkom v interiéri a exteriéri hotela, ako aj v jeho okolí. Aj preto je akcia datovaná na leto, pretože toto ročné obdobie umožňuje spojiť aktívny odpočinok a relax s liečivou silou ajurvédy, čo prináša dokonalý súlad tela, mysle a duše. A to všetko v modernom svete, kde sa žiadne svety nebijú, práve naopak, spolupracujú.

Na ďalší festival sa tešíme už dnes a radi vás na ňom privítame!