BEŽKÁRSKE TRASY NA DONOVALOCH

Ak vás už unavilo bežné lyžovanie a chcete si dopriať zimnú aktivitu iným spôsobom, tak v tom prípade odporúčame bežky. Ide prakticky o zimný výlet, pri ktorom budete vnímať najmä ticho a okolité prostredie. Rýchlo a elegantne sa môžete prepraviť donovalskou prírodou, pričom vám problém nebude robiť ani hlboký sneh. Máme pre vás tipy na 5 bežkárskych tratí, vďaka ktorým spoznáte Donovaly ešte lepšie.

1.Donovaly - okruh Polianka

Trasa: 5,7 km

Trvanie: 1:34 hod

Obtiažnosť: ľahká

Táto nenáročná trasa je vhodná najmä pre začínajúcich bežeckých lyžiarov.

Trasa začína na križovatke lyžiarskych trás v známej osade Polianka. Tvorí ju celistvý okruh a je obojsmerne zjazdná, takže isto nezablúdite.

2.Veľký okruh - Močiare

Trasa: 6,1 k

Trvanie: 1:38 hod

Obtiažnosť: stredná

Je vhodná aj pre menej zdatných bežkárov, treba si však na ňu vyčleniť viac času.

Trasa začína na križovatke 3 lyžiarskych trás. Tvorí okruh, a tak je možné ju absolvovať v obidvoch smeroch. Časť trasy ide spoločne so zelenou lyžiarskou trasou Donovaly - Šachtička. Trasa prechádza krásnym prostredím lesov a lúk, z ktorých je nádherný výhľad na okolie.

3.Šachtička - Izbica

Trasa: 6,4 km

Trvanie: 2:35 hod

Obtiažnosť: stredná

Je vhodná pre spojenie s viacerými trasami alebo ako obojsmerná.

Začíname v lokalite nad Šachtičkou - na križovatke so zelenou lyžiarskou trasou vedúcou na Donovaly. Táto trasa tvorí alternatívu k zelenej trase a vedie popod Jelenskú skalu. Zo Šachtičky pokračuje do sedla Dolný Šturec, kde sa nachádza lyžiarske značenie.

Z Dolného Šturca vedie ďalej popod Jelenskú skalu a ponad bývalý partizánsky bunker Mor Ho! až do lokality Žliabkar (Izbica), kde končí (opäť na zelenej lyžiarskej trase, na ktorej aj začala). Celá trasa vedie po náučnom chodníku a v prípade pekného počasia sú z nej krásne výhľady na Veľkú Fatru. Táto trasa nie je ešte vyznačená v teréne, ale je upravovaná. Vyznačené sú iba križovatky.

4.Donovaly - Šachtičky a späť

Trasa: 14,2 km

Trvanie: 4:07 hod

Obtiažnosť: ťažká

Jedna z najdlhších donovalských tratí, ktorá vedie po bývalom banskom vodovode a prechádza krásnym pohorím Veľkej Fatry, určite tak zaujme nejedného nadšenca prírody.

Trasa začína v centre Donovál pri infocentre. Pokračuje miernym stúpaním po upravenej lyžiarskej trase až do osady Polianka. V Polianke je rázcestie lyžiarskych trás. Zelená lyžiarska trasa pokračuje miernym stúpaním v krásnom lesnom prostredí. Postupne vychádza z lesa na lúky, z ktorých sú pri peknom počasí nádherné výhľady, najmä na Veľkú Fatru. Ďalej pokračuje miernymi klesaniami a stúpaniami až do lokality Žliabkar (Izbica). Tu si môžete urobiť prestávku na odpočívadle a pozrieť si, ako kedysi vyzeral Špaňodolinský vodovod.

Za Žliabkarom pokračuje trasa strmším stúpaním a potom vedie zvlneným terénom až do sedla Horný Šturec. Prudko sa stáča doľava a pokračuje až na križovatku s ďalšou žltou lyžiarskou trasou. Odtiaľ je to na Šachtičku len pár sto metrov. Na Šachtičke trasa končí a vraciate sa na Donovaly späť po tej istej trase.

5.Z Donovál na Španiu Dolinu

Trasa: 21,8 km

Trvanie: 6:40 hod

Obtiažnosť: ťažká

Nádherná a však náročná trasa vedúca po bývalom starom Špaňodolinskom vodovode vedie z centra Donovál do banskej dediny Špania Dolina.

Začať môžete buď v centre Donovál alebo na Španej Doline. Trasa má klesajúci charakter v smere Donovaly - Špania Dolina, preto odporúčame radšej tento variant. Trasa vedie lesom v kombinácii s lúkami Veľkej Fatry. Počas výletu vás čaká aj niekoľko náučných tabúľ z histórie banského vodovodu. Cieľ cesty - Špania Dolina je stará banská dedina, kde sa ťažila meď pre celú Európu.

Ak sa rozhodnete pre jeden z naším tipov, odporúčame si však dopredu overiť aktuálne poveternostné podmienky a prístup jednotlivých trás na https://www.parksnow.sk/zima/