BEŽECKÉ TRATE NA DONOVALOCH

Aj vy sa pohrávate s myšlienkou, že by ste namiesto tvrdého asfaltu v centre mesta vybehli na mäkkú a voňavú trávu alebo sa v horúcich dňoch skryli pred slnkom na lesnej cestičke? Počas dovolenky na Donovaloch je ideálny čas to konečne vyskúšať! Ak ešte vôbec nebehávate, alebo ste v behu úplný začiatočník, nezúfajte. Donovaly ponúkajú trasy na trailový beh pre všetkých, od začiatočníkov až po trénovaných vytrvalcov.

Pre začiatok si môžete ísť zabehať po okolitých cestičkách a chodníkoch, po trasách s malým prevýšením, ktoré sú vám dobre známe s prechádzok, či ľahších túr. V prípade potreby sa viete kedykoľvek ľahko vrátiť späť. Ak takýto beh hravo zvládnete, môžete sa vydať na dlhší beh prírodou, kedy vás už potrápi aj nejaký ten kopček. Na konci každého takéhoto behu vás čaká neopísateľný pocit radosti, že ste túto výzvu zvládli a nabudúce si možno trúfnete opäť na čosi náročnejšie. Cestu vám bude spríjemňovať štebot vtákov, krásne výhľady, vôňa lesa a rozkvitnutých lúk a samozrejme sa nadýchate čerstvého horského vzduchu.

Beh v prírode má aj viacero benefitov

Jedným z nich je určite to, že pri takomto behu spálite viac energie a to až o 10%. Hlavnou výhodou je, že bežíte po nerovnom povrchu - pri dopadoch a odrazoch je teda potrebná väčšia sila dolných končatín. Počas behu sa tiež musíte uhýbať rôznym nástrahám a preskakovať prekážky. Každých pár metrov pre vás znamená zmenu rytmu, zmenu tempa, zmenu dĺžky kroku. Ďalšou výhodou je, že si počas behu zlepšujete rovnováhu, pri čom posilňujete najmä strednú časť tela. Musíte byť pripravený kedykoľvek odvrátiť pád. Dôkladne sledujete cestu pred sebou a periférne musíte sledovať okolie, aby nedošlo k prekvapeniu zo strany. Ďalším benefitom sú nepochybne výhľady, ktoré sa vám počas behu naskytnú. Zelené lúky, husté lesy, rozkvitnuté stromy, panorámy a výhľady do dolín a možno stretnete aj nejaké zvieracie osadenstvo. Tým, že zmeníte vaše každodenné prostredie prídete na nové myšlienky a nápady a aspoň na chvíľu vypustíte z hlavy všetky problémy.

Tipy na bežecké trasy

Donovaly - Polianka - Mistríky

Vzdialenosť: 4 km

Prevýšenie: 160 m

Táto trasa je ideálna, ak s trailovým behom iba začínate. Na krátkej vzdialenosti si vyskúšate väčšie prevýšenie. Trasa kopíruje žltú cykloturistickú trasu Donovaly - Polianka - Mistríky. Začína sa na centrálnom parkovisku v stredisku Donovaly. Cez drevený mostík prebehnete ponad cestu a ďalej pokračujte po asfaltovej ceste popri apartmánových domoch až do lokality Vrchúlka. Tu sa trasa stáča doľava a vy vbehnete do osady Polianka. Nachádza sa tu krásne zrekonštruovaný bývalý banský vodovod. Z Polianky vás čaká už len zbeh po lesnej ceste do osady Mistríky a váš trailový beh sa končí pri hlavnej ceste.

Ak sa budete cítiť fit, z Mistríkov môžete zbehnúť až k parkovisku pod Novou hoľou. Z parkoviska môžete po chodníku popri hlavnej ceste vybehnúť na centrálne parkovisko, kde váš beh začínal.

Brankovský vodopád

Vzdialenosť: 4 km

Prevýšenie: 280 m

Na Brankovský vodopád môžete vyraziť z obce Podsuchá na okraji Nízkych Tatier v ústí Revúckej doliny. Trasa k vodopádu začína v časti Podlesok odkiaľ nasledujte zelenú turistickú značku. Trasa nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní bežci. V lete je príjemným únikom pred horúcimi slnečnými lúčmi. Tesne pred vodopádom vás privíta informačná tabuľa, ktorá vás oboznámi nielen so samotným vodopádom, ale i s okolitou faunou a flórou. Od náučnej tabule sa pripravte na krátky výstup, ktorý vás dovedie priamo k Brankovskému vodopádu, kde sa voda valí z výšky až 55 metrov. Cesta späť je príjemná s neustálym klesaním.

Donovaly - Kalište

Vzdialenosť: 12 km

Prevýšenie: 470 m

Ak už máte nejaké behy v teréne za sebou, je na čase vyskúšať si niečo náročnejšie. Trasa je vhodná na preverenie svojej bežeckej zdatnosti. Táto trasa vedie prevažne cez hustý les, preto odporúčame vybehnúť vo dvojici, alebo v skupinke.

Váš beh začne na hlavnom parkovisku v stredisku Donovaly, odkiaľ vybehnete po červenej turistickej značke ponad vleky Záhradišťa, popri apartmánových domoch do lokality Vrchúlka. Tu odbočíte na zelenú turistickú trasu a pokračujete cez malebnú osadu Bully. Touto trasou pribehnete k rázcestiu Pri Javore. Prejdete na žltú turistickú značku a ďalej budete bežať lesnou cestou, až kým vás chodník nevyvedie na horskú lúku Hrivková. Za pekného počasia si tu môžete užiť pekné výhľady. Odtiaľto vás až do Kališťa čaká zbeh lúčnou a neskôr lesnou cestou.

Ak si potrebujete oddýchnuť, v letných mesiacoch vám odporúčame prezrieť si expozíciu NKP Kalište pre návštevníkov. Z Kališťa na Donovaly sa dostanete rovnakou trasou.

Náučný chodník Čierny kameň

Vzdialenosť: 9,5 km

Prevýšenie: 720 m

Krásna trasa pre zdatnejších bežcov, ktorá určite preverí vašu kondičku a to vďaka výdatnejšiemu stúpaniu na pomerne krátkej vzdialenosti.

Trasa má náročný nástup, avšak prekonanie počiatočného stúpania bude stáť určite zato. Náučný chodník vás povedie z obce Liptovské Revúce, cez pramene Grúň do národnej prírodnej rezervácie Čierny kameň a odtiaľ do Sedla Ploskej, ktorá je najvyšším bodom tejto trasy. Odtiaľ už len zbehnete späť do obce Liptovské Revúce.

Prírodná rezervácia je v najprísnejšom stupni ochrany a bola vyhlásená za účelom zachovania pralesových porastov. Čierny Kameň je významnou lokalitou horskej flóry s výskytom veľkého počtu vzácnych, reliktných a ohrozených druhov.