Ak už nejaký ten čas pravidelne beháte, určite sa zamýšľate nad tým, ako svoj výkon posunúť na ďalšiu úroveň. Dobré je stanoviť si určitý cieľ. Neváhajte a prihláste sa na bežecký pretek, ktorý bude vaším cieľom. Ideálne je nájsť si pretek, ktorý vyhovuje vašim schopnostiam a bude pre vás motivujúce trénovať, aby ste ho zvládli čo najlepšie. Tréning nie je žiadna veda, ale oplatí sa vedieť, ktoré veci by ste určite nemali podceňovať. Na kratšie behy sa viete viac menej pripraviť aj sami. Pravidelný tréning, nepreceňovať svoje sily a dopriať si aj regeneráciu. Zabúdať netreba na strečing, bežeckú abecedu, či záverečný výklus.

Posledný týždeň pred pretekom je dôležité dodržiavať pitný režim, správne stravovacie návyky a upustiť od výkonnostných behov. Telo by bolo pred pretekom zbytočne vyčerpané. Aspoň dva dni pred pretekom dbajte na to, aby ste nejedli ťažké vyprážané jedlá, ktoré vášmu telu neprospievajú a cítite sa ich zjedení unavení. Do jedálnička zaraďte ľahké pestré jedlá, ktoré vám dodajú dostatok energie a nezaťažia vaše trávenie. Pred pretekom sa tiež vyhnite alkoholu, ktorý zaťažuje trávenie.

Prichádza deň D. V tento deň sa vyhýbajte stresu v takej miere, ako to len bude možné. Veci na pretek je dobré prichystať si deň pred. Stavte na osvedčené oblečenie, v ktorom sa cítite dobre. Určite sa neodporúča štartovať v nových teniskách, ktoré ešte nemáte odskúšané, pretože sa to môže odzrkadliť na vašom výkone.

V tento deň je dôležité dodržiavať primeraný pitný režim. Pred pretekmi sa odporúča posledné jedlo zjesť 2-3 hodiny, malo by byť ľahké a zložené prevažne zo sacharidov. Ak štartujete ráno, odporúča sa konzumovať ovocie alebo napríklad proteínový nápoj. Pol hodinu pred štartom je potrebné doplniť pitný režim.

Keď budete stáť na samotnom štarte, uistite sa, že máte šnúrky poriadne zaviazané. Pripravte sa na to, že ľudia okolo vás vyštartujú vysokým tempom. Nenechajte sa strhnúť davom a držte sa tempa, aké vám je príjemné. Príliš rýchly štart by sa vám mohol rýchlo vypomstiť. Najlepšie je pozvoľna tempo zvyšovať, kilometer po kilometri podľa síl postupne pridávať.

Po dobehnutí do cieľa si užívajte sladký pocit hrdosti. Naberte dych, nájdite si občerstvenie a doplňte stratené tekutiny.

FA DONOVALY NIGHT RUN 29.7.2023

Ak sa práve pohrávate s myšlienkou, že sa na nejaký ten pretek prihlásite aj vy, máme pre vás tip. Na Donovaloch sa každoročne koná vychýrený večerný beh FA DONOVALY NIGHT RUN. Každý rok sa tu stretne množstvo bežcov, ktorí si zmerajú sily na 5 km alebo 10 km trati. Bežecké trasy patria k tým náročnejším, nakoľko 5 km trať má prevýšenie 122 m a 10 km trať má prevýšenie až 208 m. Na záver na všetkých v cieli čaká penová párty, na ktorej sa vybláznia nielen deti, ale aj dospelí.