5 MIEST, KAM VYBEHNÚŤ S DEŤMI POČAS POBYTU U NÁS

Poznáte to, deti by stále niečo nové objavovali. Na Donovaloch to nie je žiadny problém, majú tu o zábavu postarané. Vybrať si z množstva zaujímavých miest a aktivít nebude ľahké. Pozrite sa, čo sme si pre Vás tentokrát pripravili.

Rozprávková dedinka Špania dolina s baníckym orlojom

Kedysi dávno bola preslávená po celej Európe. K jej dobrému menu prispelo nerastné bohatstvo, ktorým je obdarená. Banská obec sa rozprestiera na rozhraní Nízkych Tatier a Veľkej Fatry vo výške 728 metrov. Tentokrát si do nej odkráčame tak trochu inak. A to vo všetkej posvätnosti.

Špania Dolina je miestom, kam sa ľudia radi vracajú. Možno je to práve vďaka atmosfére, ktorú tu vytvára priam magická Kaplnka Božieho hrobu zo 17. storočia. Je zmenšenou replikou Božieho hrobu v Jeruzaleme. Ako jediná z mnohých sa v našej krajine zachovala až dodnes a pokiaľ chcete, môžete tu potichu vysloviť svoje priania, ako by ste urobili na akomkoľvek pútnickom mieste.

Dominantou dediny je Kostol Premenenia Pána z roku 1254. Vedie k nemu drevené kryté schodisko so 162 schodmi, ktoré si môžete poctivo odkráčať a predstaviť si, ako ste každým krokom bližšie k posvätnosti života. Kostol prešiel viacerými prestavbami a je zaujímavé vnímať ukážky rôznych stavebných slohov, pričom primárne sa jedná o románsku stavbu. Kostol je súčasťou Pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v Španej Doline.

Špania Dolina je bohatá na históriu. Spája sa najmä s baníctvom, je v nej viacero šácht a štôlní, ale známa bola výrobou čipky. Nájdete tu banícke pamiatky, či zrak pútajúcu tradičnú architektúru. A priamo na mieste sa môžete dozvedieť napríklad aj to, že Krištof Kolumbus prevážal na svojich lodiach meď práve z tejto oblasti. A pridáme ešte jednu zaujímavosť. Raritou je Cisárska šachta, ktorú si boli obzrieť aj potomkovia Márie Terézie.

Donovalkovo- hlavné mesto detí

V nádhernom prostredí Donovál sa ukrýva čarovné mestečko pre všetky deti, nie však hocijaké mestečko, ale hneď hlavné mesto detí - Donovalkovo, ktoré je na vlas rovnakou zmenšenou verziou miest dospelákov. Mestečko je navrhnuté ako interaktívny park, v ktorom si príde na svoje každé dieťa. Postavených je tu až 23 domčekov, v ktorých sa môžu zahrať na dospelých, či už snívajú o tom, že sa stanú lekárom, hasičom, policajtom alebo bankárom.

V mestečku nechýba kino, nemocnica, či rozprávkový domček pripomínajúci medovníkovu chalúpku. Malé princezné môžu navštíviť Snehulienku, alebo Popolušku a priamo u nej doma si pripraviť chutný koláčik, či vypiť lahodnú šálku čaju. Dokonalý zážitok dotvárajú kostýmy, ktoré si deti môžu požičať v požičovni a splniť si svoje sny o budúcom povolaní.

Lanovkou na Novu Hoľu

Nadšenci turistiky, prírody a hlavne pekných výhľadov - zbystrite pozornosť. Lanovka na Novú hoľu? Áno, aj pre tých, čo majú boľavú nohu, je možnosť krásneho panoramatického výhľadu na Nízke Tatry a Veľkú Fatru. Veď prečo si nedopriať oddych v prírode s Vašimi najbližšími. Ak Vám bude počasie priať a zároveň aj slniečko hriať, určite Vášmu oku ulahodí výhľad na dominantu Západných Tatier - Vrch Kriváň.

Lanový park, kolotoče lebo bobová dráha?

Otvorený pre všetkých horolezcov a milovníkov výšky. Príďte si vyskúšať zdolávanie prekážok v korunách stromov, ktorých obtiažnosť si určujete sami. Nemusíte sa báť, počas celej doby preverovania vašej zdatnosti budete istený lanom a dohliadne na Vás špeciálne vyškolený personál.

Ste nadšenci adrenalínu a rýchlej jazdy? Najobľúbenejšia atrakcia je už otvorená a na svoje si prídu nielen dospelý ale aj deti. Túžite po bláznivých pretekoch s priateľmi alebo máte radšej pomalú jazdu a vychutnáte si krásny výhľad na okolitú prírodu? Toto všetko Vám ponúka toboganová bobová dráha. A nielen to, ako suvenír si môžete odniesť fotografiu priamo z bobovej dráhy.

Vodný žľab Rakytovo

Jedinečná technická pamiatka, ktorú len tak kdesi vo svete nenájdete. Nachádza sa v katastri obce Dolný Harmanec, v lesoch neďaleko Banskej Bystrice. Žľab v minulosti slúžil na spúšťanie vyťaženého dreva z neprístupného lesného terénu až do dolín. Jeho dĺžka je 2,5 km a celá jeho konštrukcia je zo smrekového a jedľového dreva bez použitia iného materiálu. V roku 2000 bol Vodný žľab Rakytovo vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Žľab bol vybudovaný na Rakytovom potoku pravdepodobne už v 19. storočí, ústi do harmaneckého potoka, ktorým drevo ďalej pokračovalo až do Banskej Bystrice. Na celý chod dozerali rozostavené lesnícke hliadky, ktoré boli pozdĺž celého koryta. časom sa značne poškodil a zostal čiastočne nefunkčný. Vďaka mestu Banská Bystrica a pracovníkom Mestských lesov bol zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti v roku 2007. V tunajších lesoch sa v minulosti nachádzalo viac takýchto žľabov, medzi ktoré patrila napríklad Prašnica či Cenovo dlhé 5 km.

Okolím žľabu vedie značená turistická trasa aj asfaltová cesta a prechádzka popri žľabe je nevšedným zážitkom. Väčšinou sa žľab tiahne hustým lesom, križuje trávnaté časti a rokliny. Vhodná je nepremokavá obuv, pretože lesný chodník býva miestami zamokrený. Východiskovým bodom je Dolný Harmanec, ktorý je od Hotela Residence vzdialený 25 minút cesty autom.