JESEŇ V ZNAMENÍ ZÁBAVY

Chcete si ísť pozrieť jesenné Donovaly no zároveň sa aj poriadne zabaviť? Prinášame Vám tipy na outdoorové aktivíty, ktoré vám okrem príjemného rozptýlenia prinesú aj nové zážitky či zdravotné benefity. Každý z nás chce byť určite zdravý, najmä v tomto uponáhľanom a stresujúcom období, pre to však musíme zostať v pohybe na čerstvom vzduchu. Možno práve naše tipy vám pomôžu zhodnotiť, že tráviť svoj voľný čas so svojimi blízkymi v prírode je to najlepšie, čo pre seba môžeme urobiť.

1. Paragliding

Pokiaľ sa nebojíte výšok, ponúkame vám jeden z nezabudnuteľných adrenalínových zážitkov na strednom Slovensku. Pozrite si Donovaly z výšky a prídete na iné myšlienky práve vďaka paraglidingu. Nádherné výhľady jesennej prírody v spojení s dobrou náladou vám prinesie neopísateľný zážitok na celý život.

2. Otužovanie

V posledných rokoch je na vzostupe práve otužovanie a samozrejme nie zbytočne! Aj podľa odborníkov má práve tento druh aktivity pozitívne účinky na náš imunitný systém, psychickú pohodu, zlepšenie krvného tlaku a mnoho ďalšieho. Tejto jesenno-zimnej aktivite sa teší čoraz viac mladších alebo aj starších nadšencov, ktorí zvyknú chodiť na rôzne vodné plochy. Najnavštevovanejšie v okolí Donovál sú vodné plochy Salašky, vodná plocha v Harmanci, na Motyčkách a ani Šachtičky nezostanú bez zmienky. Netreba však podceňovať opatrnosť a radšej si doprajte čas na preštudovanie správneho postupu pri vašich začiatkoch. Pozor, otužovanie je veľmi "návykové"!:)

3. Cykloturistika

Nezabúdajte, že Donovaly skrývajú 42 cyklotrás, čo znamená, že sa tu nachádza 375 km značených trás pre vašu zábavu a spoznávanie krajiny. Takmer všetky začínajú pri infocentre. Počas jazdy sa môžete kochať okolitou meniacou sa prírodou a spoznávať aj naše stredoslovenské historické pamiatky. Pokiaľ chcete klasickú cykloturistiku ozvláštniť, pokojne využite aj e-bike. Ten vám jazdu spríjemní, urýchli a najmä zjednoduší v náročnejších prevýšeniach. Hlavné pravidlo však znie - sledovať osadené smerovky a orientačné tabuľky.

4. E-bike

Nezabúdajte, že Donovaly skrývajú 42 cyklotrás, čo znamená, že sa tu nachádza 375 km značených trás pre vašu zábavu a spoznávanie krajiny. Takmer všetky začínajú pri infocentre. Počas jazdy sa môžete kochať okolitou meniacou sa prírodou a spoznávať aj naše stredoslovenské historické pamiatky. Pokiaľ chcete klasickú cykloturistiku ozvláštniť, pokojne využite aj e-bike. Ten vám jazdu spríjemní, urýchli a najmä zjednoduší v náročnejších prevýšeniach. Hlavné pravidlo však znie - sledovať osadené smerovky a orientačné tabuľky.

5. E-kolobežky

Máte necelú hodinku, ale chcete preskúmať čo najviac zákutí Donovál zaujímavým a pohodlnejším spôsobom? Čo poviete na príjemné spoznávanie Donovál s elektrokolobežkami, ktoré vám ušetria čas a energiu? Neváhajte a skúste s nami navštíviť typickú donovalskú architektúru, najmladšiu osadu, sochu Baltazára a samozrejme užívať si nádherné panoramatické výhľady.

6. Spoznávanie okolia

Počas pobytu na Donovaloch odporúčame navštíviť aj okolité zaujímavé miesta ako sú niektoré prírodné úkazy, národné kultúrne pamiatky, či obce so zaujímavými príbehmi.

Nie každý je fanúšik turistiky a preto vám ponúkame pár tipov na výlet, kam sa dostanete pohodlne autom alebo po nenáročnej prechádzke.

Skvelou voľbou je napríklad Harmanecká jaskyňa, ktorá zaujme tak deti, ako aj ich rodičov. Za návštevu stojí aj jedinečná obec Staré hory, s dlhou baníckou tradíciou, či obec Špania dolina, kde sa možno kochať Múzeom čipkovania, Banským orlojom a početnými zastávkami banského náučného chodníka. Stačí zájsť pár minút autom a môžete navštíviť Vlkolínec, pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

Kalište

Pokiaľ by ste chceli ísť po stopách SNP, táto národná kultúrna pamiatka je tým významným bodom v histórií Slovenska, ktorý sa oplatí vidieť na vlastné oči. Kalište je zaniknutá obec, ktorá sa nachádza v oblasti národného parku Nízkych Tatier. Sú tu zrekonštruované 2 domčeky, malá zvonica a základy obytných domov, ktoré boli vypálené, ale aj cintorína, kaplnky a hrobu padlích partizánov. Kalište leží približne 5 km južným smerom od Donovál a spája sa s nenáročným výletom, ktorý trvá približne dve hodiny. Stačí sledovať žltú značku cez osady Buly a lokalitu Pri javore a raz dva sa ocitnete v Kališti.

Korytnica

Nenáročnú a krátku prechádzku ponúka v okolí Donovál tiež Korytnica, ktorá si získala meno ako kúpeľná oblasť a prameň minerálnej vody. Tunajšie kúpele vraj v minulosti vyhľadával aj cisár František Jozef a hoci ich sláva už pominula, zdravú vodu s liečebnými účinkami tu môžete ochutnať a nabrať si so sebou do zásoby aj v súčasnosti. Aby ste sem prišli, zamierte z Donovál po ceste značenej žltou farbou cez osadu Mišúty až sa dostanete ku rázcestiu a neskôr kúpeľom Korytnice.

Špania Dolina

Začneme Špaňou Dolinou, ku ktorej sa viete dostať pokojnou prechádzkou z Donovál po náučnom chodníku, sprevádzaného informačnými tabuľami, ktoré prezrádzajú viac o baníctve a jeho súčastiach. Táto malebná obec ponúka bohaté banícke tradície na čele s jedinečným orlojom, sezónne zábavy, prienik k samotnému čipkárstvu. Pokiaľ si ju chcete užiť naplno, odporúčame výjsť na haldu Maximilián, ktorá je vytvorená z hlušiny ( štrkový násyp z historickej baníckej činnosti) a vychutnajte si tak nádherný romantický pohľad na celú Španiu Dolinu.

Vlkolínec

Unikátna pamiatková rezervácia neďaleko Donovál, ktorú si mnohí z nás pamätajú z dôb stredných škôl. Táto osada je živým skanzenom slovenskej ľudovej histórie, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je to výlet, ktorý odporúčame pokojne aj rodinám s detičkami. Zachovala sa tu pôvodná architektúra a štruktúra horskej osady "želiarov", ktorá má svoju atmosféru v každom ročnom období.